Saturday, February 26, 2011

Hantaran?

Sabtu~26Februari2011~12.48tghri


Bile tgk hantaran yang org dok berbalas mase majlis bahagia masing2,nak terbeliak mata saya pun ada.9 balas 11,11 balas 13...
Takpelah,kalau dah mampu wat la apa saja.
beg tangan LV,perfume Mont Blanc,kasut Selvatore Ferragamore, jam tangan Tag Heuer,coklat Ferrero Rocher setimbun...fuhhh artis tuhh.
Mungkin bg org kbykn mcm sy ni,hanya boleh telan air liur jelah.

Tapi atas didikan mak ayah yang sederhana,saya tidaklah demand atas jenama dan harga.Saya rasa gerun berhabis beribu untuk majlis pertunangan saja.
Bagi saya,saya angankan majlis yang ringkas & seadanya.Perjalanan menempuh hidup masih jauh.
Kos sekarang makin naik,lebih elok buat sesuatu atas kemampuan sendiri.nanti takde la hujung bulan mencongak duit.

Alhamdulillah saya rse bertuah sebab lahir dalam kalangan org kampung.Jadi bila ada kenduri kendara kat kwsn kejiranan tu semuanya atas sepakat jiran2.ramai pulak tuh sebab org felda ni ade blok2.kdg2 3 blok skali merewang.kan besh tuhh.bila datang nak wat kerja,jiran2 hulur beras,gula,bawang watsoeva utk ringankan beban tuan rumah.

Back to the topic (basically pasal tunang),saya tak nak hantaran mcm2.cuma sediakan cenderahati utk rombongan & keluarga masing2 contohnya cup cakes ke,buah-buahan & manisan.Tak perlu beg bagai,handphone,kasut ke ape.

Pelamin2 pun tak perlu.lagipun saya rase majlis pertunangan adalah antara keluarga & jiran2 tdekat.majlis dilangsungkan sebagai tanda yang kita dah jadi sbhg milik org.kira majlis persetujuan la.Memang saya sukakan sesuatu yang ringkas dan bermakna asalkan hati senang & tak diasak dengan financial problem & credit end of the day.

Saya dah pernah cakap dgn partner sy ttg hal ni....(awalnye kan?)
tapi takpela,nanti dah kawen die gak yang kene sara saya & keluarga.Kalau awal2 saya dah susahkan die,tak ke kesian die bile dah berumah tangge nanti.
Abah saya lagi sng,die kate terserah pd pihak lelaki nak bg ats kemampuan.
Saya setuju dgn abah.Abah tu selagi boleh nak majlis yang tak grand walaupun saya ni anak manje die.

Menjadi milik seseorang yang amat saya sayang adalah sesuatu yang amat bermakna dalam hidup saya walaupun tanpa pemberian yang mahal2.Saya lebih suka si dia senang & tenang.barulah kehidupan akan datang berjalan dengan lancar.

p/s: sekadar pendapat.

Friday, February 25, 2011

Gadjet oh gadjet~

Jumaat~25Februari2011~4.24ptg

Seiring dengan peredaran teknologi (cewwahhh ayat),saya pun dah tambah impian saya untuk gadjet wishlist saya.Saya ni bukannye gila gadjet & tak berangan nak bmewah2 ngan benda2 tu.Cuma since option yang ada,saya pn berkenan la kan.Kamera yang umphhh,mp3 for layan blues,3G n wifi.Tapi setakat ni Alhamdulillah,semua tu tetap dalam angan
ku.Ada rezeki saya beli.yeahhh...setakat ni saya still guna Nokia 6288 yang abah saya hadiahkan 3 tahun lepas.walaucamnepun saya takkan jual hp ni.sentimental value sangat tinggi woeyyy.

Org lain dok sibuk layan Blackberry,iPhone,Galaxy Tab,Android watsoeva la kan...tapi saya masih setia dengan Nokia.haha...memang tak up to date kan saya ni kan? Biasanya ape yang orang suka sangat tu & jadi fenomena,benda tu la saya tak gemar.Saya gemar benda yang tak glemer.Camne tuhh? Pening2.

Nanti musti orang kate
'alah kate jela ko tak mampu.tak yah nak pangkah bagai la sgt"
heheh mmg saya tak mampu pun.Kalau saya
mampu,saya beli cash je mcm org mkn tak habes.
Haihhh~bila la nak pakai latest gadjet ni.berangan jela yang mampu.

Dah dah jangan nak cakap banyak.Kenapa saya suka hp Nokia nehh? Kenapa tak BB? Kenapa tak iPhone? Sebab.....saya setia ngn Nokia.hehehe


Yang atas ni Nokia C6-01...review punya review,saya suke model ni dr versi C6 biasa.sebab keypad die touchscreen & tak qwerty.ada 8mp kamera & wifi.ha tuhh penting.rege lak dlm 900-1100.
Yang oren biru ni Nokia N8.start suke benda alah ni since my boyfiee dok sebut2 ttg model ni.so saya pun tersuka la.suke jela,bukannya dapat pun.dia ada 12mp kamera with HD video (fuhhh hebat tuhh),ada wifi,GPS...tapi regenye pun mahal nak mati la.dlm 1600-1800.mmg patut pun saya hanya boleh angan2 je....;p


yang last ni impian lama saya yang masih tak tertunai.Nokia N86...basic modern phone yang ada wifi,8mp kamera & 3g.harga dah murah tapi still xdapat pakai.haihhh~




Thursday, February 24, 2011

Ikan Patin Masak Tempoyak...fuhhh~

Khamis~24Februari2011~5.44ptg

Fuhhh besh betul la.masa cuti CNY baru ni,saya bawak mak abah saya lunch (lunch ke pukul 4 ptg) kat Temerloh.n gerai pilihan kitorang opkos la yang kat tepi sungai tuhh.kalau outsiders yang dtg,cakap je kat pakcik teksi tu nak g makan kat tepi sungai.tau ler dia nak bawak ke mane.

yang saya suka sangat ikan patin masak tempoyak kat sini sebab resipi dia mmg superb.nice habes.gaya pahang yang tulen.sederet kedai tu mostly jual ikan patin masak tempoyak.Kira seperiuk beso cam nak kenduri kawen tu diorang masak.kompom habes punya.

Abah saya amik bahagian kepala,saya lak minat bahagian ekor.mak saya lak tak makan ikan patin nehh.Kalau kat rumah pun,dia masakkan utk kitorg tapi dia xmakan.

Bg saya,superbnya ikan patin masak tempoyak ni bila ikan dia xde bau hanyir,kuah dia kuat elemen tempoyak,masam bunga kantan & daun kesum n pedas yang sedang2.fuhhh memang terangkat laaa.Kalau pedas nak mati pun saya takleh tahan,dan2 kat situ je saya tak habis makan.hehehe




Owkayh,ni signboard kat depan salah satu kedai kat situ.temerloh memang femes ngan ikan patin.Sebab tu digelar Bandar Ikan Patin.Pasar pagi yang happening kat sini lak setiap Ahad n berhampiran Stadium Temerloh.memang panjang n banyak hasil2 tani yang dijual.Nak beli ikan sungai segar pun kompom ade.

Cuma tak larat nak cari parking je.Crowded habes.

Tags: Gerai Lurah Semantan, Stadium Temerloh, Pasar Pagi Ahad

Wednesday, February 23, 2011

Kucing Di Mana-mana

Rabu~23Februari2011~5.50ptg

Saya seorang penggemar & pencinta kucing yang tegar.Walaupun pernah la digigit kucing jiran sampai kena jumpa bomoh & digigit arwah Tompok sampai berlubang lengan,saya still cintakan makhluk Tuhan ni.Comelkan? Alhamdulillah,saya tak alah dengan bulu kucing.Saya suka cium pipi kucing.Rasa macam cium baby.hehe

Entry kali ni saya nak merepek pasal kucing-kucing yang saya jumpe dalam bulan Feb ni.
.
.
.
Pic atas ni anak kucing yang saya jumpa tgh duduk ats kerusi batu kat lif rumah saya.Saya panggil dia menyahut tapi dia xgerak.Saya dukung tapi dia marah2.Then baru saya perasan kaki dia sakit.Terjatuh agaknya.Niat saya nak g makan malam tu saya lewatkan sebab kesiankn budak ni.Saya bawak dia sekali naik rumah & bg dia makan friskies.Saya tak bela kucing due to environment matter.Tak sampai hati nak kurung dalam rumah je.Tapi saya sentiasa beli friskies pek kecik letak dalam beg saya.In case kalau nampak kucing tepi jalan,saya kasi makan.Satu kepuasan bg saya.

So budak kecik ni saya bg mkn & bg minum susu.Lepas tu,saya lepaskan balik kat bawah.Tapi after that day,saya dah tak nampak dia.I wish dia sihat2 je.
.
.
.
Masa saya dalam perjalanan balik rumah mak,saya singgah kat Petronas Jaya Gading,Kuantan nak isi minyak.After isi fuel,saya parking la nak g toilet.Angah saya duk dalam keta je.Masa nak masuk pintu toilet,ada sekor kucing tengah tidur.Saya saje la panggil dia.Terus dia bingkas bangun.Saya jalan nak g keta,dia follow.Sah dia lapar.Attendan pam tu nak halau kucing tu tapi saya kata takpelah,saya tak kisah.Saya bagi dia makan friskies.Ada kakak dalam keta Waja tu tengok pelik kat saya.Ntah la...saya rasa biasa je.Saya senang hati.
.
.
.
owkayh...ni ibu kucing baru pas beranak belakang ofis saya.Dia letak anak dia bawah ibu sawat elektrik kat back entrance.haihhh risau betul saya sebab pernah ada anak kucing kena electric shocked kat situ.
Kerana dia asyik mengiau,saya pun kasi friskies.Dua kali tambah.Good for her good for her kids gak.tambah susu.Nanti beby sihat n cepat besar.

Saya suka anak dia yang warna oren tu.Tapi setakat suka jelah.Tak dapat bela pun.Skrg ni pun kalau nampak ibu kucing ni,saya panggil & dia musti datang.
.
.
.
Si putih parsi ni kucing Kak Long saya.nama asal dia Piko.Tapi dia takkan jawab kalau panggil dia Piko.Kalau panggil Cici,nak la dia bbunyi.ngengade kan Cici ni? Tapi Angah saya banyak betul nama sampingan.Disebabkan dia suke bunyi ala-ala romantik,Angah panggil die Cibow.Asal ada perkataan Ci,budak ni pun ngengade la sambil jalan lenggang-lenggok.The fact is dia ni pakai neck collar warna pink instead of he is a male.hehehe nasib ko la Cici.
.
.
.
Yang kelabu asap ni kucing saya kat rumah mak.Mak n abah saya sangat sayangkan budak ni.Dah 5 tahun dia teman kesunyian mak lepas anak-anak mak semua dah jauh2.Nama mamat ni Cheero.Saya yang bagi nama,tapi sebab saya pun geli nak panggil Cheero,saya panggil Cici je.Cici parsi yang kat atas tu tiru nama Cici saya (haihh abg ipar saya ni g copy paste lak...hehe).Cici saya ni lahir 11Februari2006.Saya yang sambut kelahiran dia.Jaga dia senang sebab dia jenis kucing kampung yang merayap, pandai jaga diri & buang air kat luar.Sampai sekarang pun saya masih tak tau port berak dia katne.Sebab tu rumah mak tak ada masalah hygiene kucing2.

Cici tak pernah pergi vet even selalu gaduh.Demam2 biasa tu selalulah.Dia tak pernah gigit kami & dia paling suka kaki.Sampai melepek la dia sondol kaki tuan dia terutama abah & mak.Cuma dia ni tak tidur kat rumah.Kalau nampak Cici tidur lama2 dalam rumah tu tandanya dia tetiba buang tebiat la tuh.
.
.
.
Owkayh end of my post kali ni...penat sudaaa...:)

Saturday, February 19, 2011

C'Mon Lah...We Malaysian What.

Sabtu~19Februari2011~2.30ptg


Owkayh2 chill2...dah penat luah rasa? Dah penat bertekak? Dah penat tegakkan benang tak kering? Meh layan lagu KRU.saya fanatik KRU.so saya memang melayan habis lagu diorang.nak rasuah saya senang.Belikan saya album dua boyband kegemaran saya.salah satunya KRU ni lah...kompom saya senyum lebar....~

Nah...layan vc ni...C'monlah by KRU
video

When was the last time you paid for a Malaysian movie
Or a music CD or if ever maybe…
Was it a pirated copy or illegal MP3
Cause the cinemas all look empty to me
Is it because everyone’s too busy
Fighting and voting on reality TV shows
Who’s better, Mawi or Jackie
And in awards shows, will anyone ever beat Miss Siti?
Who cares if she’s got something going on
With all these Datuks cause it’s a big yawn
A love saga or some courtroom drama
Yo, don’t be kaypo MYOB Joe

Haiya, why you want to fight-fight
Make noise some more
Make the blood go up
C’mon lah, we Malaysian what?!!
C’mon lah, together-gether mah

How to go far when we fight-fight
Make noise some more
Make the blood go up
C’mon lah, we Malaysian what?!!
C’mon lah, together-gether mah

Now pay attention sit down and listen
So why can’t we be obedient when no one’s watching us 24/7
Passing red lights in the middle of the night
What’s right is wrong, on the roads we become demons
Honks and fingers, abuses and sisters
That you force to stand and book your spot at the parking lot
Unless if you’re an AP king driving Ferraris
Hustlers will scratch your doors and nail your tyres
So which team do you support here?
Melaka, Pahang, Selangor or Johor?
Cause at the mamak stalls they watch the EPL scores
Maybe that’s why it’s hard for our national team to beat Singapore

Just think about it..just give it a chance coz we need it
There’s no one else in the world who cares if we don’t care at all
Just go on and on..and move on
Now everybody c’mon, Say ‘La-la-la..’

Haiya, why you want to fight-fight
Make noise some more
Make the blood go up
C’mon lah, we Malaysian what?!!
C’mon lah, together-gether mah

How to go far when we fight-fight
Make noise some more
Make the blood go up
C’mon lah, we Malaysian what?!!
C’mon lah, together-gether mah

Hey brutha..hey sista!

Too many wannabes in our Hip Hop community
Talking crap bout the ghetto, G thang and the rivalry
Talk the way you normally talk lah
You’re from KL, not an American rap star
What’s wrong with the honies wearing minis
Whether in the clubs or malls or streets in the cities
We make a big deal about the little things in life
On the differences rather than the similarities alike
Just chill, be cool with each other
After all there’s no one out there gonna do us this favour
Stop the slacking, dissin’, slammin’ and moanin’
Cause we’re brothers and sisters, now everybody sing

Haiya, why you want to fight-fight
Make noise some more
Make the blood go up
C’mon lah, we Malaysian what?!!
C’mon lah, together-gether mah

How to go far when we fight-fight
Make noise some more
Make the blood go up
C’mon lah, we Malaysian what?!!
C’mon lah, together-gether mah

Sabtu~19Februari2011~10.27pg


Ye.arini ari sabtu.saya masih lagi kerja (kena halfday mcm biase).Hari2 minggu camni biasenye saya ngulor je main komputer.Tekan tu picit ni.Tapi sebenarnya dah seminggu saya menahan diri dari on9 facebook.Fuhhhh...memang tahan sabar betul la saya camni.Takdelah dulu memang gatal je cursor ke sane ke mari.

Habis keje,saya mesti akan balik dengan muke manissss (cube bayang saya senyum sambil nyanyi2 ondaway balik...tu pun kalau korang knl saya).Pas rehat2 tghari,saya menanti orang dtg amik saya.Huhu besh kan dapat jumpe cinta hati saya.Tapiiii...

Sabtu hari ni saya kena tabahkan hati & tunggu je ape nak jadi.Malam minggu la saya susah nak tidur especially malam tadi.Kenapa? Sebab...

SAYA RINDU DIA SANGAT2.

Saya tak nak cakap saya rindu sebab saya takut saya je yang rasa camtu.Then kalau rindu,musti nak tengok dia.Tapi saya tak nak susahkan dia.So,saya menunggu je.Tapi macam biasalah,menunggu tu sesuatu yang menyakitkan.Demi rindu & sayang,saya diamkan aje.Takut ganggu dia.

Pastu saya pun layan lagu yang boleh wat airmata saya jatuh.Biasanya time nak tidolah.Sebab pas nangis saya boleh tido.Saya taip msj2 ayat-ayat cinta kat dia.then bila sampai masa nak send,saya cancelkan.Sebab?

SAYA RINDU DIA SANGAT2.

Rindu yang tak dapat diungkap langsung dengan kata2.Serta-merta saya teringat satu quote
"Salah satu ciri perempuan yang kuat adalah dia mampu menanggung kerinduan."
Tapi saya tak kuat,walaupun saya tak cakap kat dia & tak merengek rayu kat dia,saya luahkan kat tempat lain.Saya menulis & menung.Saya tak nak dia terbeban kerana perasaan saya yang bukan-bukan ni.

Tekak saya dah terbuku.Saya dah penat disogok dengan janji dan harapan.Saya cuma nak bukti dan kepastian.Sebab tu bila saya menafikan & mencuba tabah (berpura-pura untuk kegembiraan dia),saya sakit.Lalu...

SAYA RINDU DIA SANGAT2.

Kenapa saya jadi camni? Mungkin saya bersendirian & perlukan dia.Tapi ada halangan tertentu yang wat kami terpisah sementara.Kadang2 masa ada & terbuka luas,cuma kami yang tak pandai nak guna & hargai.

"Bukan saya abaikan awak.Bukan niat saya jauhkan diri dari awak.Tapi kalau saya tak dapat awak,biarlah saya rindukan awak dari jauh.Saya derita tapi awak tak rasa.Tapi kalau awak bahagia,saya pun tumpang gembira."

"Maafkan bilaku tak sempurna
Cinta ini tak mungkinku cegah
Ayat-ayat cinta bercerita
Cintaku padamu..."

"Rinduku masih kau tak peka"

~bukan kisah benar & cerpen rekaan semata-mata~

tags: bila nak saksi,walk away,di dalam dilema,ayatayat cinta...

Friday, February 18, 2011

Di Dalam Dilema

Jumaat~18Februari2011~10.25pg

Ku di dalam dilema...
Jika sekali dua kau permainkan kata
Mungkin ku takkan mengendah
Mungkin bisa ku pejamkan mata
Tapi kini terjadi 'tuk kali ketiga
Haruskah ku terus bersabar
Walau timbul rasa curiga

Luangkanlah sedikit masamu
Tak ingin lagi terkurung dalam belenggu
Masanya 'tuk berbicara
Secara seriosa kita
Selesaikan segala sengketa

Ku terpinga... tertanya... di dalam dilema mu
Ku terpinga... tertanya... di dalam dilema mu

Jika dulu selalu kau berada di sisiku
Kini ku ingin tahu
Apakah perasaanmu padaku
Masihkah ada cinta seperti yang lalu
Haruskah ku terus bersabar
Walau jiwaku menderita

Di manakah hilangnya mesra
Yang terjalin indah tidak lama dulu
Masanya 'tuk berbicara
Secara seriosa kita
Selamatkanlah cinta kita

Ku terpinga... tertanya... di dalam dilemamu
Ku terpinga... tertanya... di dalam dilemamu

Uhh... jika bisa ku selam jiwamu
Apakah... apa bermain di mindamu
Ku... di dalam dilemamu...

Dulu setidak-tidaknya berbicara di telefon
Bersopan-santun... kaulah satunya wanita yang ku sanjung
Kini... jangan kata berbicara... khabar pun belum tentu
Dan aku... oh terkurung dalam belenggu
Terpinga... tertanya... terperangkap dalam dilema
Walaupun rasa curiga
Berpisah... tak ku rela
Cuba, cubalah, Cuba kita berbicara seketika
Selesaikan segala sengketa yang melanda kita

Luangkanlah sedikit masamu
Tak ingin lagi terkurung dalam belenggu
Masanya 'tuk berbicara
Secara seriosa kita
Selesaikan segala sengketa

Ku terpinga... tertanya... di dalam dilemamu
Ku terpinga... tertanya... di dalam dilemamu

Thursday, February 17, 2011

Saya Marah! Tapi...

Khamis~17Februari2011~3.03ptg
"Sesungguhnya marah itu bermula daripada kebodohan dan berakhir dengan penyesalan"

Saya terkedu & rasa sebak dengan statement kat atas.Sbg manusia biasa,kita takkan pernah terlepas dari berasa marah dan memarahi orang.kadang2 krn perkara kecil tapi berulang-ulang pun akan buat perasaan marah asyik timbul.Memang masa marah tu,kbykn drpd kita xterpikir pun nak tanganinya.Kita cuma rasa nak lepaskan je.Lepas semua dah settle,kita akan rase bodoh sbb marah & menyesal marah2.

Biasanya kalau marah,saya lepaskan kat diri sendiri.Saya nangis (normal lah pompuan kan).Saya tak pandai nak hempas2 barang (lebih2 lagi handphone...ayah yang beli.tentu sayang kan?)
Saya juga tak pandai nak maki2 org,tapi saya buat muka je.Takpun bagi kata-kata pedas.Tak tau la...tu pun org yang kate dia terasa dgn kata2 saya.Tu pun saya memikir byk kali ayat ape nak bagi.Kalau kesalahan masih berulang,nampaknya tak guna juga saya marah.kena diam jelah kan? Hehehe...(tapi saya juga yang tak tenteram...ha ni parah).

Kerana marah la banyak benda hancusss.Sebab tu sekarang ni kita sendiri kena belajar tangani perasaan marah (walaupun hati ni Ya Allah...dah 150 darjah celcius).Ada yang buat cara macamni:
*banyak diam.
*mengelak dari buka topik (kalau start buka topik,takut terluka balik)
*dah ada blog ni,ni la medium meluahkan perasaan.puas hati,bercerita sorang2 kadang2 released juga kan?
*tension & marah psl kerja,lepaskan lps balik kerja.pusing2 mall pun jadi.

Ada jugak pujuk hati sebenarnya 'jangan marah...jangan marah.penat tau marah2 ni".Minda kita bekerja keras nk kerah idea & tenaga nak lepaskan kemarahan.Sampaikan 1 badan pun rasa letih.Selagi tak habis,selagi tu la mood takde.kalau kemarahan terjadi waktu malam,alamatnya berguruh la spjg malam.Tak tidur sampai pagi.Haha...sesetengah org kena tidur untuk hilangkan bad mood,tapi tak mungkin terjadi kat segelintir org.Kira tanda protes la...akhirnya kita gak yang suffer.Pergi kerja dengan kurang semangat.

Takpe,kita boleh cuba dengan lebih baik lagi untuk kawal kemarahan.Sebab banyak tahap marah ni.Kita je yang boleh describe diri kita sendiri.Asalkan tak bg kesan buruk berpanjangan kpd diri & org lain.

"Jika marah dalam keadaan berdiri, seeloknya cuba duduk
Segera beredar dari tempat tersebut
Cari tempat yang boleh bersendirian seketika
Tarik nafas perlahan-lahan dan beristighfar
Sejukkan badan dgn berwudhuk
Muhasabah kepada punca kemarahan"

Elakkan nafsu marah menguasai diri kerana bila dah menguasai diri kita akan hilang pertimbangan dan segala tindakan tidak lagi datang dari pemikiran yang waras. Sebab tu banyak pergaduhan, dan penderaan puncanya adalah kemarahan. Sungguh besar kesan negatif dari rasa marah ini… namun rasa marah adalah normal kerana kita adalah manusia biasa cuma perlukan kawalan dan diurus dengan betul.


*yang penting lepas marah tu,mintak maaf semula.Kemaafan adalah perkara paling dinanti sesama kita sebenarnya.



Tuesday, February 15, 2011

6 Perkara Boleh Buat Geram~

Selasa~15Februari2011~1210tghri

1. Buang Sampah Merata-rata
* Bukankah elok kalau kita hold dulu sampah tu sampai jumpa tong sampah? Jangan buang selagi tak jumpa.Sesetengah orang mencampak sampah sesuka hati.Di tepi jalan,atas rumput,celah pokok bunga,longkang...ada juga perokok yang menjentik puntung rokok tu macam tu saja.Natijahnya,sampah merata-rata.Kita macam tak ambik iktibar banjir & pencemaran alam yang berlaku sekarang.Bila bencana terjadi,kita tuding jari kat pihak berkuasa & orang lain kononnya itu salah mereka.Dalam tak sedar,kita sendiri yang membuat sampah.

Ada orang akan bagi alasan 'alah biarlah,nanti barulah tukang sapu ada kerja.' Saya paling mendidih dengan alasan macam tu.Tanya diri kita sendiri,kita suka tak kalau orang menyusahkan kita dengan menambahkan beban kita? Bertimbang rasalah dengan orang yang membersihkan sampah kita itu.Mereka hanya pekerja.Bila kita berpendapat biadab seperti itu,kita seolah-olah memperlakukan mereka seperti hamba.Kita tak tau hari mendatang.bayangkan kita di tempat mereka...

Hargai kebersihan. Buang sampah dalam tong sampah. Jangan biarkan diri kita terus malas.

2. Meludah Ikut Suka
* Biasanya pelaku meludah merata ni adalah lelaki. Saya selalu jumpa air liur atas jalan raya,tepi kaki lima & mungkin juga atas rumput? Anda juga mungkin sama seperti saya. Apa perasaan anda? Lebih-lebih lagi kalau perlakuan meludah tu berlaku di depan mata anda.Bagi saya,sangat tidak sopan dan tidak melambangkan kebersihan diri kita.

Pernah saya tengok seorang perempuan bertudung yang agak cantik meludah atas rumput sewaktu ujian lesen memandu.Sungguh saya terkejut.Kelu sekejap.Saya mungkin tak tahu apakah sebab dia meludah di depan orang ramai.Tapi sekurang-kurangnya,hormatlah sensitiviti dan perasaan orang sekeliling.

3. Potong Barisan
* Tak kisahlah kat mana2 pun bila beratur,kadang2 ada yang anggap mereka saja yang nak cepat akan potong barisan.kita dah beratur agak lama pun boleh sabar menunggu.Kakak yang sarat mengandung pun boleh tahan.Ada yang berani tegur,akan tegur.Tapi ada juga yang tak berani nak kata apa2 sebab takut lebam bijik mata...

4. Langgar Lampu Isyarat
* Dah tahu keadaan trafik tengah padat & lampu isyarat sedang bertukar dari kuning ke merah,nak jugak langgar.Bila tersangkut di tengah2 laluan,kan dah menyebabkan kesesakan dan menimbulkan kemarahan pengguna jalan raya yang lain.Kalau tak kena langgar tu takpelah,tapi tak rasa malu ke bila orang lain marah kita kerana ketidaksabaran kita tu? Kalau saya,saya dah tak boleh tebalkan muka dah.Adesss...

5. Aniaya Kucing
* Saya memang seorang pencinta kucing.Saya tak kisah orang lain tak suka atau gelikan kucing asalkan tak menyakiti kucing.Walaupun tak selesa kucing bergesel lebih2 lagi waktu makan kat restoran,janganlah disepak haiwan tu.Bagi saya,saya terus hilang rasa hormat kat orang tu.

Saya sendiri akan bagi apa yang saya makan kepada kucing tu.Bagi saya,tak ada rugi berkongsi rezeki dengan mereka.Kalau tak ada apa nak dibagi,saya akan rasa serba salah.Mungkin kita tak terfikir dalam ramai2 orang yang makan kat kedai tu,kenapa kita yang kucing tu pilih? Mungkin makhluk kecil ni membawa rezeki untuk kita.Lagipun kucing adalah binatang kesayangan Nabi.Tapi kalau kita tak suka kucing sekalipun,tolonglah jangan aniaya mereka...

6. Orang Yang Lambat
* Lambat dalam setengah jam kira ok lagi.Tapi apa2 pun jangan terlalu expect orang lain akan paham kelewatan kita sedangkan itu salah kita. Sekurang2nya bagitahu awal2 sebab lambat & mintak maaf.Jangan biarkan orang tunggu kita.Kadang2 janji pukul 8 jadi pukul 10.Orang di sana sudah siap pada waktu yang tepat & kita lengahkan.Saya rasa orang yang ada kesabaran tinggi je boleh tunggu 2-4 jam macam tu dengan dah siap habis.Rasanya dalam tempoh masa tu,banyak perkara boleh buat.Nak tidur 20x mimpi pon dapat.Sekali dua mungkin boleh terima,tapi kalau dah banyak kali...cubalah letakkan diri kita dalam situasi penunggu tu.

Kalau lambat & sibuk macam manapun,tolonglah SMS.Jangan pentingkan diri kita sorang je.Mungkin kita tak sedar dalam masa yang sama,kita dah kikis harapan & semangat orang.Tapi demi kita,mereka pretending tabah.Tapi rasanya dalam hati hanya Tuhan yang tahu...

Ni lah nasib PENUNGGU...


(Semua di atas adalah pendapat & perspektif peribadi saya saja.Dan mungkin pernah berlaku kepada orang lain...sekadar berceloteh.)

Monday, February 14, 2011

Laksa: Between Food Poisoning & Addiction~

Isnin~14Februari2011~6.27ptg



Tajuk pasal laksa kan? Tapi pic tangan berbalut ni pun adalah kerana laksa. Ye saya seorang hantu laksa. Laksa yang kuah pedas tu ye. Kalau laksa kuah lemak atau kuah pelik2, saya kurang sikit.Bukannya tak sedap tapi maybe mind set & kebiasaan macam tu.

Based on the pic,sebenarnya saya dimasukkan ke wad kecemasan sebab kes keracunan makanan.Awalnya saya tak tahu kenapa.waktu petang sabtu,kami sekeluarga pergi pasar malam nak window shopping.dan saya lak seperti biasa akan beli laksa kegemaran saya kat satu stall pilihan saya tu.memang dah biasa.sebab laksa dia sedap (atau saya yang tak pandai alih angin?)...

Balik rumah,saya pun dengan muka berseri-seri terus gelojoh buka plastik laksa.Ok,ape yang wat saya pelik adalah mi laksa tu tak kembang cam biase. Then dia punya kuah tak pekat cam selalu.Agak cair & agak pelik bagi saya.Tapi oleh kerana kebuluran & suke sangat dapat laksa,saya baham sorang2.kakak & mak saya tengok jela sebab diorang tak berapa suka laksa+kompom diorang tak kacau kegemaran anak bongsu.hehehe...

Malamnya sebelum masuk tidur,saya rasa pening2 & mual. Tapi saya abaikan jela sebab saya anggap maybe sebab saya penat kot.So saya pun terlelap la dalam berfikir tadi.Dalam pukul 3 pagi,saya terjaga sebab rase mual yang amat.Rasa macam nak muntah.Tapi saya tidur balik sebab ngantuk tak ingat.Then terbangun lagi (tak ingat pukul berape).Kali ni saya terus berlari g dapur.Nak muntah kat sinki.Tapi malangnya tak keluar ape2.Cuma keluar air masam...

Saya sambung tidur semula.Then terbangun lagi & muntah lagi.Kali ni keluar isi2 yang saya makan petang tadi.Kuah laksa & isi laksa bagai tuhh.Kononnya lega la dah muntah.Tak jugak sebab sampai pukul 6 pagi,dalam 10 kali saya bangun muntah.Penatnya tak payah cakap.Mak saya urut2 belakang saya kot2 boleh kurangkan sikit sakit tu.

Untuk makluman,saya muntah disertai sakit perut yang menyucuk & memulas.Saya ingat pagi tu boleh baik,tapi tak jugak.Cik abang saya suruh minum air teh tanpa gula.Saya dah try tp ape yang saya minum atau makan,saya akan luahkan balik.Dah tu,memang lapar la saya... Akak saya lak dok wat lawak ngan saya,tapi saya tak dapat nak gelak sebab senak sangat2.Nak ngadu ngan mak,mak saya g keje pagi Ahad tu.So sepanjang akak saya takde g amik mak saya kat tempat keje,saya menangis & meraung la sorang2 sebab tak tahan sakit.Tak dapat nak pretend kuat dah.Memang dah tak cun la saya mase tu...

Dalam pukul 11 pagi,mak balik.Diorang terus siap2 nak hantar saya g klinik.Saya pulak nak jalan amik baju & tukar baju pun tak mampu.Harapkan akak la amik itu ini.Yang penting,saya langsung tak boleh baring sebab saya akan muntah kalau baring.G klinik pun macam pelarian.Serabai.

Malangnya hari ahad semua klinik tutup.So diorang decide bawak saya g hospital.OMG...masuk je kat tunggu turn,saya dah nangis2 atas bahu mak.Macam budak kecik kn? Tapi kalau tak sakit & boleh tahan,saya takkan nangis.Ni memang langsung rase macam nak je main terjah pintu bilik doktor tu.Orang sekeliling dah pandang2 tapi biaselah dah nama tempat orang sakit,normallah kalau ade yang nangis cam saya ni.

Agaknya tengok saya macam dah tak boleh dibiarkan lagi,saya dapat turn yang agak awal.Check itu check ini,kompom saya kena food poisoning.Bila recall balik,yes maybe sebab saya makan laksa tu.Takde makanan laen yang suspek.natijahnya,saye ditahan.kena masuk air & ubat.3 jam saya melepek kat katil wad kecemasan tu.Dalam 2 jam baring & tidur,abah saya masuk.Abah sebenarnya baru balik dari kursus haji.Tapi sebab tak leh duduk diam kat umah,dia merempit g tengok saya.Abah dah malas nak pakai kereta lagi satu sebab nak cepat katenye.Isy~terharu saya dibuatnya.

Kejap2 abah masuk tanya dah ok ke belum.Yang saya pulak boring tunggu air masuk habes.Dalam pukul 3,saya dibenarkan balik.Jangka waktu memang sekejap,tapi merasa la jugak sakitnye jarum dicucuk kat tangan nak masuk ubat & air.Tak sakit sangat pun sebab urat tangan saya pun senang nak cari sebab saya kurus kot.

Lepas tu baru la saya lega sikit. Tu pun jalan tak berapa nak betul sebab masih pening2 lalat.Akak saya suka sangat la sebab dia dapat drive kereta abah. Kalau tak,memang saya yang pegang stereng.

Pengajarannya,mak saya nasihatkan hati2 dengan apa yang kita makan lebih2 lagi makanan yang ada potensi nak reheat banyak kali ni.Saya memang agak cerewet ngan makanan yang pelik kat luar tapi makin lama makin culas.Akibatnya,ni yang saya dapat.keracunan makanan bukan sesuatu yang sedap & remeh sebab nanti takut jadi lebih teruk.Peringkat awal pun dah seksa.Silap2 masuk ICU kalau tak ambik berat.

Tapi,kes ni tak menyekat saya untuk terus jadi penggemar LAKSA yang tegar.So,lepas ni saya nak pulun laksa lagi.Laksa Shack tak nak la sebab orang kata tak sedap.betul ke?

* Ni type laksa yang saya suka.Kuah merah...biase guna ikan selayang.Saya sendiri boleh masak laksa tapi malas.Saya nak makan jeeee~hehehe...
* So if sesape tau mane ade lakse yang sedap (kat KL ye...heheh),sila la inform saya ye??? TQ...:)


Isnin~14Februari2011~1.17ptg

Takde bahan nak berblogging.nanti dah dapat balik my beby Nikon Coolpix tu from my bestie,I'll upload memorable new pics from it.baru syok nak merepek.

Untuk mengisi kekosongan setelah lame betul xberblogging,just nak share my love & addiction to this song--->Walk Away by Westlife.

Dalam byk2 lagu diorg,lagu ni yang paling melekat kat hati.kalau ade yang perfectly nyanyi this song,fuhh mmg besh lah.salute la katenye.

Tak tau la kenapa,memang sebelum tido lagu ni akan jadi compulsary playlist untuk ulit lenaku.heheh...kire macam jatuh cinta selamanya la.


Here we are
Just a little older
Time goes by
But did I ever tell you why
I want you so much
It came to me
When you were not around
You'll always be
The one to understand that's why
I can't miss your touch

All my life
I waited for someone
And all this time
You were the one
So

If you want a man that is here to stay
Swearing he's forever true
I'll never walk away
I'll never give up on you
And if you want a love that will save the day
No matter what you're going through
I'll never walk away
I'll never walk out on you

I've been a fool
I didn't see behind
The friend in you
And baby don't you ask me why
It just couldn't be love
Cause from the start
You would be the one
To cure my heart
But I just didn't look this way
And now I can't get enough

All my life
I waited for someone
And all this time
You were the one, so

If you want a man that is here to stay
Swearing he's forever true
I'll never walk away
I'll never give up on you
And if you want a love that will save the day
No matter what you're going through
I'll never walk away
I'll never walk out on you

And with a kiss you turned my world around
The greatest rush of all was to be found
Oh yeah
You changed my whole life
Coloured up the dark skies
And this I promise you

If you want a man that is here to stay
Swearing he's forever true
I'll never walk away
I'll never give up on you
And if you want a love that will save the day
No matter what you're going through
I'll never walk away
I'll never walk out on you...



KATEGORI ENTRI

6 Perkara Boleh Buat Geram~ (1) Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan (1) Aku Sayang Semuanya~ (1) Angan-angan 2011 (1) Anuar Zain Afgan Ahmad Durrah (1) Anuar Zain~Sedetik Lebih (1) Apa Jawapannya ~ Vince Chong (1) Apalah Dayaku Ya Tuhan... (1) Awi Rafael-Pulanglah (Full BM) (1) Bazar Ramadhan KL (1) Berat Hati Menanggung~Perjalanan Menjadi Seorang Yang Lebih Matang (1) Bersabarlah...masih ada sinar di hujung jalan... (1) BERSAMAMU~hulurkan tangan ringankan beban (1) berubah~erry putra ft reen (1) Bila Rindu Bila Terasa Rindu? (1) C'Mon Lah...We Malaysian What. (1) Cerita Awal 2011 (1) Di Dalam Dilema (1) Diduakan Dirisik (1) Dunia Seni (26) Eason Chan oh Sam Lee Sheng Jie oh Bobby Au (1) Ernie Shahirah atau Ernie Shaheerah? Dua artis berbeza... (1) Few things happened in our life might let us fall aside... (1) Gadjet oh gadjet~ (1) Hantaran? (1) Hati Mengaduh~ (1) Hikayat Merong Mahawangsa-The Malay Chronicles~3 more days to go (1) Imbasan Kronologi Cinta~Vince Chong AF1 setelah setahun (190110-190111) (1) Impian Ke Cameron Highlands (1) Jangan Bilang Tidak~ (1) Kad Jemputan Kahwin~Walimatul Urus (1) Kata Hati (20) Kesakitan Ini Membelenggu (1) Kisah Zaman Kecik-kecik (1) Korean Autumn In My Heart (1) KRU (1) Kucing Di Mana-mana (1) Laksa: Between Food Poisoning And Addiction~ (1) Nasi Lemak (1) Need You Now~Lady Antebellum (1) nubhan~mata hati (1) Pahang Negeriku (1) Pam Tayar~get over my fearness (1) Pasar Malam Kuala Lumpur List (1) Petua Kurangkan Kentut Bisul Lebam Mata (1) Pssst~nak kongsi interest nehh... (1) Qua Anwary (2) Risaonye..... (1) Satay Station Kg Pandan (1) Saya Marah Tapi (1) Saya sukakan kedamaian~ (1) Saya Tahu Allah Sayang Saya (1) Sedetik Lebih English Version~The Memories Remain (1) Skoliosis (1) Sunburn (1) Terus bercinta (1) Teruskanlah by Agnes Monica (1) The Malay Chronicles: Bloodlines (Extended Trailer)-HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA (1) Tips Jimat Petrol Dan Diesel (1) Tips Panduan (9) Ulasan Pengalaman (10) Walk Away~ (1) Walking along the beach~fuhhh besh (1) Westlife (1) Westlife Asia Tour In Malaysia Review (1) WO BU PEI~I'm Not Worthy (Jay Chou) (1) Zzati-Cinta Hanya Padamu (Review Lyric) (1)